Geplaatst op Geef een reactie

Hoe vaak moet je nu ontwormen?

Volgens mij is dat zo’n vraag waarop iedereen je een ander antwoord geeft. Zelf de dierenartsen lijken geen eenduidige lijn te kunnen trekken. Terwijl er toch echt een onafhankelijk orgaan is dat advies geeft hierover, namelijk de Europese organisatie ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites). Deze organisatie bestaat uit dierenarts parasitologen en is juist opgericht omdat er geen eenduidig Europees beleid was.

Waarom zou je eigenlijk ontwormen?

Dat is een hele goede vraag die je met recht stelt. Een gewone besmetting kunnen gezonde dieren vaak nog wel aan, maar als deze besmetting groter wordt of als de wormen gaan zwerven in het lichaam van de hond of kat dan kan het grote problemen geven. Dat kan variëren van diarree tot flinke orgaanproblemen. Daarnaast is het ook een kwestie van gezondheid voor de mens, met name voor kinderen kan een wormbesmetting gevaarlijk zijn. Kortom ontwormen doe je voor mens én dier.

Ik moet toch pas ontwormen als ik ze zie?

Je ziet vaak de wormen pas als de infectie zo groot is dat je hond of kat de wormen uitbraakt of uitpoept. Maar de wormen bevinden zich niet altijd in het maag- darmkanaal, ze kunnen zich ook verstoppen in de lever of in het hart bijvoorbeeld en daar schade aanrichten voordat je ze ook maar ziet. Dus wacht niet met ontwormen tot je ze ziet!

Hoe lang werkt een ontworming?

Het doel van ontwormingsmiddelen is niet om je hond volledig wormvrij te houden voor altijd maar met name om de wormbesmetting te stoppen voordat er schadelijke eitjes uitgescheiden worden en voordat het dier ziek wordt.  Bij ontworming met tabletten of  een pasta is het zo dat uw hond of kat na 24u geen wormen meer in de darmen heeft en na ongeveer 3 dagen geen infectieuze eitjes meer uitscheidt. Na deze werkingsduur kan je hond of kat zich dus opnieuw besmetten, maar de ontwikkeling van deze eitjes duurt bij spoelwormen ongeveer 4-7 weken, bij de lintwormen zelfs langer.

Dus hoe vaak ontwormen?

Dat is dus echt maatwerk en afhankelijk van de besmettingsrisico’s die je hond of kat loopt. Algemeen kan gezegd worden:

Voor pups:

 • Vanaf 2 weken oud, elke twee weken herhalen tot 2 weken na het spenen.
 • Daarna maandelijks tot een half jaar oud.
 • Zogende teven worden tegelijk met de pups ontwormd.

Voor kittens:

 • Vanaf 3 weken oud, elke twee weken herhalen tot 2 weken na het spenen.
 • Daarna maandelijks tot een half jaar oud.
 • Zogende poezen worden tegelijk met de kittens ontwormd.

Voor honden en katten vanaf 6 maanden is het belangrijk om de volgende vragen eerlijk te beantwoorden.

Mijn hond/kat komt niet buiten of mijn hond/katkomt wel buiten maar niet in contact met het park, een zandbak, (ontlasting van) soortgenoten, een speelweide, rauw vlees, slakken of prooidieren

Dan volsta je in principe met 2x per jaar ontwormen tegen spoelwormen. Of verricht een gericht wormenonderzoek 2x per jaar.

Mijn hond/kat komt wel buiten en wel in contact met het park, een zandbak, (ontlasting van) soortgenoten, een speelweide, rauw vlees, slakken of prooidieren. Hij eet geen prooidieren, gaat niet jagen zonder toezicht en heeft niet de neiging om alles op te eten. Hij eet geen slakken, rauw vlees of slachtafval of heeft daar geen toegang toe.

Dan volsta je in principe met 4x per jaar ontwormen tegen spoelwormen. Of verricht een gericht wormenonderzoek 4 per jaar

Mijn hond/kat komt wel buiten en wel in contact met het park, een zandbak, (ontlasting van) soortgenoten, een speelweide, rauw vlees, slakken of prooidieren. Hij eet geen prooidieren, gaat niet jagen zonder toezicht en heeft niet de neiging om alles op te eten. Hij eet wel slakken, rauw vlees of slachtafval of heeft daar toegang toe.

Behandel je hond of kat 4-12 keer per jaar tegen spoel- en lintwormen op basis van een risicoanalyse.

Mijn hond/kat komt wel buiten en wel in contact met het park, een zandbak, (ontlasting van) soortgenoten, een speelweide, rauw vlees, slakken of prooidieren. Hij eet wel prooidieren, gaat wel jagen zonder toezicht of heeft wel de neiging om alles op te eten.

Behandel je hond of kat 4-12 keer per jaar tegen spoel- en lintwormen op basis van een risicoanalyse.

Mijn hond/kat leeft in een vossenlintworm gebied, eet prooidieren en/of gaat jagen zonder toezicht.

Behandel je hond of kat dan maandelijks tegen lintwormen en 4-12 keer per jaar tegen spoelwormen op basis van een risicoanalyse.

Verder zijn er nog enkele opmerkingen over ontwormen:

Honden

 • Er zijn geen middelen op de markt voor drachtige teven, het advies is deze dus niet te behandelen.
 • Lacterende teven met pups behandel je, tot het spenen, tegelijk met de pups.
 • Honden die op plaatsen komen met veel honden, zoals sporthonden, wedstrijdhonden, showhonden, honden die naar een pension gaan lopen een verhoogd risico. Behandel maximaal 4 weken vooraf en 2 weken na de activiteit.

Katten

 • Drachtige poezen laat je door de dierenarts behandelen ongeveer 1 week voor de werpdatum.
 • Lacterende poezen behandelijk je, tot het spenen, tegelijk met de kittens.
 • Showkatten, katten in een cattery en asielkatten lopen een hoger risico. Behandel deze dieren maximaal 4 weken voor de activiteit en 2 weken erna.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.